Freedom Blues Festival


Blues Zene


November 4-én, szombaton véget ért a 3. Marosvásárhelyi FREEDOM Blues Fesztivál. Az idén sok különlegességgel várták a szervezők a közönséget, amelyek egyike volt premierként a fesztivál Blues For Kids című 0. napja. A fesztivál első napján, csütörtökön este ugyanis, a marosvásárhelyi Rocksuli meghívta fiatal diákjait – gyerek és tinédzser zenészeket – a Jazz&Blues Club színpadjára játszani. Az ötlet fantasztikus volt, hiszen a fiatal zenészeknek nagyon jó show-t sikerült összehozniuk az ugyancsak fiatal nézőközönség örömére.

A második nap egy Tom Waits Tribute előadással kezdődött, amit az Out Of The Blue nevű duó adott elő, utána pedig a román Dusty Ride együttes következett egy erős, blues-os női hanggal, amelyet a magyarországi legendás Török Ádám követett a színpadon Mini együttesével. Az est utolsó fellépője a lengyel Oscillate jazz-blues fusion formáció volt, még egy gyönyörű női hanggal.

A fesztivál utolsó napján a fellépők az eredeti blues zene tiszteletére játszottak: a kolozsvári Straight Of The Bottle fiatal csapat egyedi stílusát a nézők állva ünnepelték. A zenészek beléptek hangszereikkel az asztalok közé és a közönség sorai közt játszottak, hiszen a csapat úgy reklámozza magát, hogy ez az az együttes, aki “hozzátok jön”... Marcian Petrescu következett szájharmonika- előadásával, akit a Trenul de noapte együttes kísért. Az utolsó fellépő Mike Godoroja és a Blue Spirit volt: Eugen Cristea bukaresti színész segítségével a blues zene eredetét ismertették produkciójukban.

A Freedom Blues Fesztivál harmadik kiadása ismét sikeresen végződött és mostantól elmondhatjuk, hogy Marosvásárhely hagyományos őszi kulturális eseményei közé került. Külön köszönettel tartozunk úgy a népes nézőközönségnek, mint összes támogatónknak és szponzorunknak, akik segítsége nélkül nem valósíthattuk volna meg ezt a fesztivált!

Találkozunk jövő évben, a következő fesztiválon. Keep the blues alive!

http://www.zilesinopti.ro/evenimente/29513/freedom-blues-festival

http://alternativeiff.ro/hu/news/59

http://www.zi-de-zi.ro/2017/10/11/freedom-blues-festival-blues-autentic-la-targu-mures/

http://www.punctul.ro/festival-de-blues-autentic-la-tirgu-mures-2/

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/zenebunker-visszah%C3%ADv

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/bluesfesztiv%C3%A1l-marosv%C3%A1s%C3%A1rhelyen-1

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/bluesfesztiv%C3%A1l-marosv%C3%A1s%C3%A1rhelyen-0

A blues eredete 1890 körül a Mississippi Delta környékén található meg. A zenestílus énekelt az ültetvényeken dolgozó rabszolgák énekétől ered. A bluest eredetileg munka közben énekelték. Ey egy kommunikációs forma volt amely a rabszolgák kívánságát, frusztrációit fejezte ki. A blues 1920-ban lett fontos eleme az afro-amerikai kultúrának közismert személyek által, így jött létre a klasszikus blues. Figyelemre méltó művészek ebben az időszakban: Bo Carter, Blind Lemon Jefferson, Lonnie Johnson, Tampa Red és a Blind Blake. A második világháború és az 50-es évek után vált híressé az elektromos blues olyan városokban, mint Chicago, Detroit, vagy St. Louis. Néhány ismertebb elektromos blues mester: MuddyWatters, Jimmy Reed, Elmore James, B.B King, John Lee Hooker és Freddie King.

A blues nagy hatással volt a zenefogyasztásban leghamarabb az Egyesült Államokban, majd at egész világon. A műfaj behatolt a jazz, rhythmand blues, rock, country, pop, sőt szimfonikus zene kérzítésében.
Romániában a blues egy hiánypótló műfaj, méghozzá a jazz, rock vagy pop zene alatt van képviselve. A 90es években alig egy pár zenész nyílt meg ennek a stílusnak. A 200es évek elején jelent meg a blues Romániában: A.G. Weinberger, Nightlosers, Marcian Petrescu, Valeriu Sterian.

A fesztiválról

Romániában kevés blues fesztivál létezik: Segesváron, Brassóna és Szucsávában mostanában. A Marosvásárhelyi 2016 fesztivál most fogja elérni a második kiadását, mindezt a Jazz & Blues Club szervezésével.
Első számú cél. – A fesztivál a klubban szervezett koncertsorozatok és események folytatása. A blues zene kiemeléséhez lényeges a híres helyi/külföldi együttesek meghívása
Második számú cél.: - Felfedezni új tehetségeket, a fiatal zenészek tehetségeinek bemutatása egy nagyobb közönség előtt. A fiataloknak lehetősége van tapasztaltabb együttesekkel énekelni.
A terv az, hogy fejlődjön a fesztivál és a jövőben kibővíteni újabb helyeken hogy a szélesebb közönséget érjünk el (pl a Kultúrpalota és Színház tér).

Céljaink között a workshopok szervezése is ott van a fiatal zenészeknek, ahol tanulhatnak neves blues művészektől.

A fesztivál nyitott minden projekt számára, amely alapján a blues van, vagy ennek a nagyon népszerű műfajnak az alapján jöttek létre. Két napot fog tartani, hat fellépéssel azzal a céllal, hogy összehozza a vásárhelyi közönséget, aki az idők során, különböző blues és rockabilly koncertekre jöttek el.

A blues közönség változatos (18-80 évig), többségében rockra mennek és folkra, de egyaránt megtalálják magukat a jazz területen, különösen jazz-rock szerelmesek. Ez egy többnyire aktív közönség, amely egy jobban nevelkedő osztály kategóriájába tartózkodik. A blues, a jazz és a rock koncerteken a közönség figyelmen kívül hagyja a nemzetiségét. Úgy román, mint magyar természetes módon és kulturált formában találkoznak minőségi előadásokon.
A zene egy kulturális termék, de a kultura úgy fejéődött, hogy a blues zene lassan étkezési zene lett. Azonban a blues kultúra (különösen az oktatási blues) konzervatív és az aranykorának a gyönyöréből él. A blues és az erkölcs már nem divat évtizedek óta, de viszont nem a blues ragadt le az aranykorában, hanem a kultúra és az erkölcs. Át kell figyelmesen gondoljuk hogyan mutatjuk be ezt a zenei stílust 2016-ban és főleg a jövőben. A blues-t újra összgangba kell rakni a mai világ mechanizmusaival. A közönség összegyűjtése és a termek megtöltése problémás és megtalálható minden művészi területen. Minden bluessal kapcsolodó művész és művészeti szervezet igyekszik ugyanazokat a kérdéseket megválaszolni: Hogyan tudjuk meggyőzni a közvéleményt hogy iktassák be a bluest a kulturális vágyukhoz? Hogyan fejleszthető ki egy hűséges közönség, és hogyan lehet meggyőzni őket, hogy a lemezeinkket vásárolják? Továbbra is a blues az kell csinálja mint amit eddig a éegjobban tudott: beépüljön a népkulturában intelligens, árnyalt és kifinomult módon. Szerves kell legyen, sokoldalú és kulturálisan releváns.

A technológia fejlesztése akadályozta a termelési profitokat. Köz- és magánforrások csökkennek és a pénzügyi nyereség szinte lehetetlenné vált.

A célunk az, hogy lehetőséget adjunk amik a fiatal romániai (és külföldi) művészek fejlődni tudjanak anélkül, hogy kérjenek pénzügyi segítséget a tagintézményektől.

Célok
• Blues fesztivál szervezése
• A nyilvánosság tájékoztatása minél nagyobb számban
• A diákok vonzása hogy új projekteken vehessenek részt
• Fiatal zenészek megerősítése
• Új partnerek vonzása a Partitura által megvalósított projektekre
• A nyilvánosság kultúrához való hozzáférésének megerősítése
• Workshop-ok szervezése zenei és tánci területen