Freedom Blues Festival 2018 - Ed. 4

În perioada 2 – 3 noiembrie 2018 va avea loc în Târgu Mureș Freedom Blues Festival - Ediția a IV-a. Evenimentul este organizat de către Asociația Culturală ”Partitura” și Clubul Jazz&Blues din Târgu-Mureș.


SCURTĂ DESCRIERE A PRODUCĂTORULUI

Clubul Jazz & Blues din Tg. Mureș este unul dintre cele mai vechi și mai importante centre de initiațive culturale din România, iar pentru orașul Tg. Mureș este singurul care a rezistat tuturor dificultăților financiare ale vieții economice din ultimii 5 ani. Printr-un management competent, implicare permanentă și vocație profesională, Clubul J&B a reușit să realizeze peste 100 concerte anual, 3 festivaluri pe an (de jazz, de blues și de folk), lansări de carte, expoziții, piese de teatru și evenimente speciale, funcționând în 3 săli diferite, care aparțin unui singur complex. Este realizatorul concursului internațional de Jazz – International Youth Jazz Competition and Festival precum și producătorul a peste 500 de concerte și evenimente publice in Tg. Mureș.


DESPRE FESTIVAL

BLUES-UL este la ora actuală unul dintre genurile cele mai populare din lume, existând pe plan mondial peste 40.000 de festivaluri și gale, iar audiența acestora poate ajunge la nivelul unui stadion, așa cum este cazul Crossroads Guitar Festival inițiat și organizat sub coordonarea celebrului chitarist britanic ERIC CLAPTON.
INTERNATIONAL FREEDOM BLUES FESTIVAL TG. MUREȘ 2018 este un eveniment deschis tuturor proiectelor care au la bază blues-ul sau care sunt create sub influența acestui gen foarte popular. Va dura 2 zile și va cuprinde 6 recitaluri. Scopul acestui eveniment este acela de a aduna laolaltă publicul din Mureș care a venit de-a lungul timpului la diverse concerte de blues și rockabilly.
Locația festivalului este sala Bunker din complexul Jazz&Blues Club, cu o capacitate maxima de 450 persoane, edițiile anterioare ale festivalului umplând sala în fiecare seară cu până la 250-300 persoane.PROGRAM FESTIVAL:

2 NOIEMBRIE
19.00 – BLUE MONDAY MINISTERS (RO)
Mihai Melinescu - voce, chitară acustică, slide resonator
Cătălin "Tzetze" Rădulescu - voice, muzicuță, percuție, ferăstrău (muzical), drâmbă

21.00 – VOODOO PAPA DUO (HU)
Fejér Simon Pál: chitară, text, voce
Szert Zsigmond: tobe, muzicuță

23.00 – RAREȘ TOTU – ”SHANGO” – The SANTANA Project (RO)
Rareș Totu - chitară
*Afterparty cu Döme (Blues & Rock’n’Roll)

3 NOIEMBRIE
19.00 – OTHELLO PIANO TRIO – ”Everyday I have the Blues” (RO)
Othello Florentin Milcof - pian
Sabin Taranu - bas
Dan Socheri – percuție

21.00 – ANA MARIA GODOROJA &THE BLUE SPIRIT invitat Andrei Cerbu – Tribute to Beth Hart (RO)
Ana Godoroja - voce
Andrei Cerbu - chitară

23.00 – NIGHTLOSERS (RO)
Hanno Hoefer
Jimi Laco
Octavian "Barila" Andreescu
Lucian Pop
Grunzo Geza
Péter Attila
Claudiu Purcarin

*Afterparty cu Döme (Rhythm and Blues)

Prezentator – MIKE GODOROJA (București, RO)

Alte surprize:
- Talciocul de CD-uri și casete (îți aduci cd-urile vechi sau casetele și le dai la schimb sau cumperi altele și le vinzi pe ale tale la un preț simbolic)
- Degustare de vinuri în fiecare seară

Vă așteptăm!Freedom Blues Festival


International Freedom Blues Festival Târgu Mureș 2017

Festivalul Blues 2017 organizat de Asociatia „Partitura” si Jazz&Blues Club Tg Mures


În data de 4 noiembrie s-a încheiat cea de-a 3-a ediție a Festivalului FREEDOM Blues Festival din Tg. Mureș. Festivalul a debutat joi, în premieră cu Blues For Kids, în care Școala de Rock din Tg. Mureș și-a chemat pe scena de la Jazz&Blues Club micii muzicieni - copii și adolescenți - care au făcut un show de zile mari în fața publicului format din alți copii și părinții acestora.
A doua zi a festivalului i-a avut pe scenă pe cei de la Out of the Blue cu un tribut pentru marele artist Tom Waits, apoi au urmat formațiile Dusty Ride (Ro), legendarul flautist din Ungaria Török Ádám cu trupa sa Mini, și nu în ultimul rând, trupa Oscillate, cu un melanj de jazz și blues, din Polonia.
Ultima zi a festivalului a fost dedicată muzicii blues originale. Clujenii de la Straight From The Bottle au ridicat sala în picioare cu modul lor de interpretare unic, intrând printre mesele celor prezenți din sală, pentru că ei sunt ”trupa care vine la tine”... Marcian Petrescu cu Trenul de noapte a continuat seara cu un show remarcabil dedicat blues-ului la muzicuță, iar la final, am aflat de la Mike Godoroja despre originile blues-ului, în acompaniamentul marelui actor Eugen Cristea și a trupei Blue Spirit, prin spectacolul unicat intitulat ”Diavolul și Robert Johnson”!
A treia ediție a festivalului de blues de la Tg. Mureș a fost un real succes și a devenit deja o tradiție în rândul evenimentelor de toamnă ale orașului. Mulțumim tuturor celor care au fost prezenți la festival și ne-au susținut prin orice mijloace și, nu în ultimul rând, mulțumiri tuturor partenerilor și sponsorilor, fără sprijinul cărora acest eveniment nu ar putea exista!
Ne vedem la anul, la următoarea ediție a FREEDOM Blues Festival. Keep the Blues alive!

http://www.zilesinopti.ro/evenimente/29513/freedom-blues-festival
http://alternativeiff.ro/hu/news/59
http://www.zi-de-zi.ro/2017/10/11/freedom-blues-festival-blues-autentic-la-targu-mures/
http://www.punctul.ro/festival-de-blues-autentic-la-tirgu-mures-2/
http://www.e-nepujsag.ro/op/article/zenebunker-visszah%C3%ADv

PRODUCATOR GENERAL: JAZZ & BLUES CLUB
MANAGER FESTIVAL & MARKETING : JÓZSEF DEMETER
COMUNICARE PR : DANA MATIC
MANAGER TEHNIC : GYURI SZÉP TOTH
PERIOADA : 2 - 4 NOIEMBRIE 2017
LOCATIE : JAZZ AND BLUES CLUB, TG. MUREȘ

SCURTĂ DESCRIERE A PRODUCĂTORULUI

Clubul Jazz & Blues din Tg. Mureș este unul dintre cele mai vechi și mai importante centre de initiațive culturale din România, iar pentru orașul Tg. Mureș este singurul care a rezistat tuturor dificultăților financiare ale vieții economice din ultimii 5 ani. Printr-un management competent, implicare permanentă și vocație profesională, Clubul J&B a reușit să realizeze peste 100 concerte anual, 3 festivaluri pe an (de jazz, de blues și de folk), lansări de carte, expoziții, piese de teatru și evenimente speciale, funcționând în 3 săli diferite, care aparțin unui singur complex. Este realizatorul concursului internațional de Jazz – International Youth Jazz Competition and Festival precum și producătorul a peste 500 de concerte și evenimente publice in Tg. Mureș.

DESPRE FESTIVAL

BLUES-UL este la ora actuală unul dintre genurile cele mai populare din lume, existând pe plan mondial peste 40.000 de festivaluri și gale, iar audiența acestora poate ajunge la nivelul unui stadion, așa cum este cazul Crossroads Guitar Festival inițiat și organizat sub coordonarea celebrului chitarist britanic ERIC CLAPTON. INTERNATIONAL FREEDOM BLUES FESTIVAL TG. MUREȘ 2017 este un eveniment deschis tuturor proiectelor care au la bază blues-ul sau care sunt create sub influența acestui gen foarte popular. Va dura 2 zile, plus ziua 0 (dedicată copiilor), cuprinzând 7 recitaluri. Scopul acestui eveniment este acela de a aduna laolaltă publicul din Mureș care a venit de-a lungul timpului la diverse concerte de blues și rockabilly. Locația festivalului este sala Bunker din complexul Jazz&Blues Club, cu o capacitate maxima de 450 persoane, edițiile anterioare ale festivalului umplând sala în fiecare seară cu până la 250-300 persoane.

DESPRE PUBLIC

Publicul de blues este din zona 25-45 de ani , având ascendent majoritar în rock și folk, dar regăsindu-se și în zona de jazz, mai ales în iubitorii de jazz-rock. Este un public activ, fiind din categoria clasei cu educație, în procent de 35-40% statistic vorbind regăsindu-se în zona cu studii superioare.
Publicul la concertele de blues, jazz si rock nu ține cont de comunitatea din care face parte, întâlnindu-se firesc atât români cât și maghiari într-o formă naturală și civilizată de spectacol de calitate.

PROGRAM FESTIVAL

2 NOIEMBRIE
18.00 – BLUES FOR KIDS
Această parte din program constituie o premieră în toate edițiile de până acum ale FREEDOM Blues Festival, și anume: trupe de copii vor cânta blues și rock pe scenă, pentru un public format tot din copii!
*Powered by Rocksuli | Școala de rock
Afterparty cu Döme (Rock’n’Roll & Classic Rock)

3 NOIEMBRIE
18.00 – OUT OF THE BLUE (Tom Waits Tribute) RO – CASA BERII
19.00 – DUSTY RIDE (RO)
21.00 – KRZYSZTOF GŁUCH OSCILLATE (PL)
23.00 – TÖRÖK ÁDÁM és a MINI (HU)
Afterparty cu Döme (Blues & Rock’n’Roll)

4 NOIEMBRIE
19.00 – STRAIGHT FROM THE BOTTLE (RO)
21.00 – MARCIAN PETRESCU ȘI TRENUL DE NOAPTE: Showul - Chicago HARMONICA BLUES Tribute – (RO)
23.00 – MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT: Showul - Diavolul și Robert Johnson
Afterparty cu Döme (Rhythm and Blues)

Alte surprize:
- Bursa de CD-uri și casete (îți aduci cd-urile vechi sau casetele și le dai la schimb sau cumperi altele și le vinzi pe ale tale la un preț symbolic)
- Proiectarea recitalurilor în sala alăturată (Piano Salon)

DESPRE PARTICIPANȚI

DUSTY RIDE ( București, RO)
Despre blues se spune că e numai durere și simțire, că n-ai ce cânta dacă n-ai ce simți. Un lucru-i sigur, nu de cum cânți alea trei acorduri e vorba, ci de cum iți verși sufletul atunci când o faci. Pentru voi cei însetați de sonorități cu rădăcini adânci, crude și răvășitoare, Dusty Ride o să vi le aducă..dureros de aproape ! A se servi cu o inima deschisă, pentru că despre asta e vorba...
Membrii trupei:
Alina Ciolca - voce
Mac Marian Aciobăniței - chitară
Adrian Chepa "Mache" - bass
Daniel Croitoru - tobe
TÖRÖK ÁDÁM és a MINI (Budapesta, HU)

Török Ádám - flaut, voce, compozitor, textier, producător (n. 12 ianuarie 1948, Bp.). În 1968 a început să cânte în formația Dogs și în curând devenea liderul trupei Mini. Începând cu 1969 au debutat cu concerte în diferite cafenele și parcuri, având deja de atunci melodii care nu s-au uitat nici în ziua de azi, ca Gőzhajó, Kereszteslovag, sau Asztalhoz leültem. Trupa a debutat cu stilul rock-blues, apoi s-a mutat pe linia rockului progresiv, dar niciodată nu au lipsit elemente de rhythm and blues. În anii 1972-73 au scos câteva melodii, dar au trebuit să aștepte până în 1978 pentru a scoate primul lor album. În 1983 Török Ádám a suspendat activitatea formației Mini, încercând să-și continue activitatea muzicală cu Mini RC, cu muzică electronică, iar mai apoi făcând parte din formația Tátrai-Török Tandem, între 1985-86. În anii 80-90, pe fondul exploziei stilului blues în muzică, și-a alcătuit singur o nouă trupă, pe nume R.A.B.B. (Rhythm And Blues Branch), cu numeroși muzicieni de seamă: Závodi János, Muck Ferenc, Zsoldos Tamás, Köves Miklós – cu care a susținut recitaluri de success atât în Ungaria, cât și în Austria, Turcia sau Elveția. Între timp, în 1993, au lansat prima ediție a festivalului de blues de la Paks, care a devenit cunoscut în Europa sub numele de Gastroblues Festival. De numele lui Török Ádám se leagă și emisiunea TV Blues Café, prin care s-a dorit răspândirea notorietății muzicii blues, rock și jazz, mai întâi pe Budapest TV, apoi și pe alte canale de televiziune. Din 1998 Török Ádám a reluat legătura cu formația Mini, cu care continuă să concerteze și în prezent. Török Ádám a scos un număr total de 25 de albume, atât pe cont propriu, cât și împreună cu formațiile Mini și R.A.B.B.

KRZYSZTOF GŁUCH OSCILLATE (Katowice, PL)
Krzysztof Głuch - Pianist de jazz și blues din Silezia, renumit muzician, compozitor, aranjor. În timpul celor 40 de ani de activitate artistică a înregistrat mai mult de 30 de albume. În recenziile realizate trimestrial de către "Twõy Blues" a primit titlul de "Pianist al Anului" pentru anii 2014 și 2016, în timp ce în 2015 a fost nominalizat pentru prestigiosul premiu Janosh.
Krzysztof Głuch OSCILLATE - Este o combinație de experiență și dorința tinerilor de a căuta noi căi, perseverență și libertate, idei proaspete și tendințe clasice. Stilul trupei nu se limitează la un singur gen, ci oscileaza liber intre jazzul electric, blues, soul si pop. Muzica este efemeră și independentă, în timp ce improvizația muzicală este elementul fără de care muzica nu va lua niciodată ființă.

Membrii trupei:
Krzysztof Głuch – pian Fender Rhodes
Agnieszka Łapka – voce
Andrzej Rusek – chitară bas
Arek Skolik – tobe
Krzysztof Głuch Jr. – chitară

OUT OF THE BLUE (Tribute to Tom Waits) (București, RO) – la CASA BERII

“Out of the Blue” a luat ființă in 2016 debutând oficial pe 30 octombrie la “Clubul Țăranului” în București. Au urmat mai multe concerte în diverse locații “consumatoare” de jazz și blues, printre care: “Coppers Pub”, “La Scena”, “QuePasa”. În 2016 duetul este nominalizat și obține premiul “Revelația Anului” la Gala Premiilor Jazz din aprilie 2016, organizată de Fundația Muzza. Repertoriul conține standarde de jazz și blues, piese originale și un proiect de sine stătător: “Tribute to Tom Waits”, prezentat în premieră pe 2 iunie 2017, la “La Scena” în București .
Pe scurt, este vorba despre doi oameni care s-au întâlnit în muzică și care au hotărât să își exprime împreună crezul artistic. ÎI definește abordarea originală și sinceritatea în expunere. E jazz, e blues, e suflet... Un chitarist profund și adesea imprevizibil, o voce aparte, vibrantă și nuantată, o chimie nealterată de convențional... Paradoxal, am început să-l iubim pe Tom Waits în timp ce ascultam "I hope that I don't fall in love with you".... Am aprofundat și am descoperit că Tom Waits e fermecător, timid, sofisticat, de o sinceritate abrazivă, câteodată cinic și pesimist, alteori de-a binelea isteric, visceral, obsedant. Printre texturile sonore halucinante străluceste o muzicalitate aparte, delicată și fragilă, e adancime, e dramatism. Pe 4 noiembrie vom cânta cateva din piesele lui Tom Waits, așa cum le simțim și înțelegem noi.

Membrii formației:
Maria Radu – voce
Crin Grigore – chitară, voce

STRAIGHT FROM THE BOTTLE (Cluj-Napoca, RO)
Straight From The Bottle este o trupă ce oferă o interpretare foarte intensă, directă, simplă, personală și verde-n față a muzicii blues, fără ocolișuri, făra compromisuri, exact ca senzația oferită de o bere rece sorbită direct din sticlă, intr-o după-masă toridă de vară. Trupa este de fapt un "Supergrup" format din muzicieni cu experiență in multe alte proiecte de succes: Bogdan Mezofi – Voce (Grimus); Andrei Gheo – Bass (Fluturi pe Asfalt, Pinholes); Gabor Bajusz – Tobe (Funkorporation); Bogdan Cristea – Chitara (Aldo Blaga&Tzika Sax Orchestra).
Trupa a fost înființată în 2004 de Bogdan Cristea (chitară) în Bistrița, împreună cu toboșarul Flaviu Satmar (ulterior Vespera, Fluturi pe Asfalt, Dusty Old Records), vocalistul Bogdan Mezofi (ulterior Grimus) și basistul Cristi Andreies. Este prima trupă de Texas-Blues din România, genul fiind caracterizat printr-un blues energic, ritmat, dansabil, pe alocuri cu accente de funk și rock. După o perioadă de pauză, timp în care Bogdan Mezofi a format trupa Grimus la Cluj, Straight from the Bottle s-a reunit la Cluj într-o formulă apropiată de cea actuală (cu Flaviu Satmar la tobe și Andrei Gheo la bass) și concertează intens în toată țara începând din 2012, chiar având onoarea de a închide, în 2013, printr-un jam session cu renumitul bluesman Vali Racilă, festivalul "Napoca Blues Jazz and Wine International Festival". După plecarea lui Flaviu Satmar din țară, formula actuală îi regăsește pe Bogdan Mezofi - voce, Andrei Gheo- bass, Gabor Bajusz - tobe și Bogdan Cristea - chitară mai plini de energie și mai puși pe fapte decât oricând. MARCIAN PETRESCU ȘI TRENUL DE NOAPTE (RO) Chicago HARMONICA BLUES Tribute
”Așa cum se poate lesne deduce din titlu, se dorește un tribut adus unora dintre cei mai importanți muzicuțiști de blues din perioada modernă a blues-ului din Chicago, atât unora de mult plecați din această lume, cât și câtorva care încă se mai află in activitate și jalonează istoria contemporană a muzicuței în blues. În acest show prezint o selecție de piese din repertoriul unor muzicieni cum ar fi: Sonny Boy Williamson II (Rice Miller), Carey Bell, James Cotton, Billy Branch, Paul Butterfield, Charlie Musselwhite, Sugar Blue, Billy Boy Arnold, Rick Estrin & The Nightcats. Totul este asezonat cu mici istorii legate de piese... fără să mă lungesc aiurea cu vorbele... :) În mod clar, la ora actuală, este un show unic în România. Punctul de atractie al show-ului este dat de această selecție de piese, dar în egală măsură și de sunetul de muzicuță amplificată pe care mi l-am dezvoltat în ultimii doi ani și care este în acest moment 100% la acelasi nivel de calitate cu cel al omologilor mei americani... si unul dintre cele mai bune din Europa de Est!

Membrii formației:
Marcian Petrescu - muzicuță, voce
Mihai Tacoi - chitară
Mike Dragomir - bas
Constantin Barbaselu – baterie
MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT ( București)
DIAVOLUL ȘI ROBERT JOHNSON
Un spectacol despre originile blues-ului…cu muzica lui ROBERT JOHNSON și poemele lui LANGSTON HUGHES și WALT WHITMAN

Este o premieră veritabilă întâlnirea pe aceeași scenă a doi cunoscuți și apreciați artiști români: muzicianul de rock-blues MIKE GODOROJA și actorul EUGEN CRISTEA de la Teatrul Național din București. Sunt binecunoscute eforturile lui MIKE GODOROJA de a promova marile valori ale blues-ului, rock-ului și jazz-ului de mai bine de 35 de ani. Activează pe scenă ca interpret sau în emisiunile de la TV, radio sau în articolele de presă, prin conferințe în licee și facultăți, workshopu-uri sau întâlniri directe cu publicul. În spectacolul de autor de la Naționalul bucureștean, ”ONE MAN SHOW ”, foarte îndrăgitul actor EUGEN CRISTEA a cucerit publicul prin pasiunea și credința sa în marile valori ale artei și în particular ale muzicii, promovând nume de legendă precum Queen, Johnny Cash sau Eric Clapton. Cei doi protagoniști vor transpune scenic povestea lui Robert Johnson - mitul spune că Johnson și-a vândut sufletul diavolului pentru a primi talentul de a cânta blues. Pornind de la această temă, spectacolul propune integrarea muzicii originale reorchestrată în maniera ”world music” de către Mike Godoroja & Blue Spirit, pe texte poetice traduse de Eugen Cristea. Poemele aparțin unora dintre cei mai reprezentativi poeți a-i culturii americane din zona blues și flower power - LANGSTON HUGHES și WALT WHITMAN. Diavolul și Robert Johnson un spectacol unic în România atât ca și concept, cât și ca apariție! Un show spectaculos care vă va schimba cu siguranță concepția asupra poeziei și a blues-ului.

Mike Godoroja & Blue Spirit:
MIKE GODOROJA: Voce și inspirație, Ghitară acustică, Vocoder, Laser harp.
VALI VĂTUIU: Tobe DW Collectors Special Edition, Percuție, Sampler, Daiko JAPAN Drums, “Clopote vacă”, “Mătura de frunze”.
CĂLIN GRIGORIU: Ghitară electrică, Bouzouki, Banjo, Mandolină, Ghitară clasică, Harp guitar, Moog Slim Phatty, Keyboards.
ALIN PĂUN : Ghitare electrice, Gibson Les Paul 1973 model Jimmy Page, Gibson Lucille model B.B.King, Fender Stratocaster, Fender Telecaster model Dragon Jimmy Page, Ghitară acustică Ovation dublu grif 6 și 12 corzi, Ghitară Dobro, Bouzouki, Banjo, Dulcimer, Hub Cup Guitar, Ciggar Box Guitar, Mandolină, Harp Guitar, Hurdy-gurdy, Sitar.
TIBI DUȚU : Ghitară bas, Contrabas, Voce.
DORIAN PÎRVU : Orga Hammond+Leslie 122, Orga Vox Continental, Orga Farfisa, Hohner clavinet D6, Pian Fender Rhodes, Pian acustic, Sintetizatoare Moog Minimoog Voyager, Korg MS20+MS 2000, Arp Odyssey, Mellotron M4000,DSI Prophet 6, DSI Oberheim OB6, Vermona Syntesizor, Wheel Harp, Harmonium, Morphwiz Video Syntesizer, Washboard, Clavia Nord Electro 5D 73.

Freedom Blues Festival


International Freedom Blues Festival Târgu Mureș 2016

Festivalul Blues 2016 organizat de Asociatia „Partitura” si Jazz&Blues Club Tg Mures
Muzica blues

Originile blues-ului pot fi găsite în jurul anului 1890, în Delta Mississippi-ului. Genul își trage influențele de la cântecele interpretate de sclavii de pe plantații. Blues-ul a fost cântat inițial în timp ce se muncea, era o formă de comunicare prin care se exprimau dorințele, frustrările sclavilor. Din 1920 blues-ul a devenit un element însemnat al culturii Afro-americane, căpătând notorietate cântărețele de blues prin care s-a născut blues-ul clasic. Artistii notabili din această perioadă: Bo Carter, BlindLemon Jefferson, Lonnie Johnson, Tampa Red sau Blind Blake. După Al Doilea Război Mondial și după anii '50 devine popular blues-ul electric, în orașe ca Chicago, Detroit sau St.Louis. Unii dintre cei mai cunoscuțimaeștri ai blues-ului electric sunt:, MuddyWatters, Jimmy Reed, Elmore James, B.B King, John Lee Hooker sau Freddie King.

Blues-ul a avut o influență majoră asupra muzicii de consum, mai întâi în Statele Unite ale Americii și apoi în restul lumii, întrucât influențe ale genului au pătruns în muzica de jazz, rhythmand blues, muzica rock, country, pop și chiar și în muzica simfonică. În România blues-ul este un gen de nișă, pe lângă genurile muzicale ca jazz, rock sau pop este mult subreprezentat, în anii 90 existând doar câțiva muzicieni care au deschis către această muzică. De la începutul anilor 2000 mișcarea blues și-a făcut totuși apariția în România prin artiști și trupe de renume, ca A.G. Weinberger, Nightlosers, Marcian Petrescu, Valeriu Sterian.

Despre festival

În România există doar câteva festivaluri blues la momentul actual, la Sighișoara, Brașov, și ultima vreme la Suceava. Festivalul organizat la Târgu-Mureș ajunge în 2016 la a III-a ediție și va avea loc în clubul Jazz & Blues.
Scopul nostru ca numar 1. - festivalul este continuarea seriei de concerte și evenimentelor organizate în club și de a pune în evidență muzica blues invitând trupe recunoscute din țară și din străinătate.
Scopul nostru ca numar 2.: - de a descoperi talente noi, de a da posibilitate muzicienilor tineri de blues să își arate talentul în fața unui public mai larg. Muzicienii tineri vor avea posibilitatea de a cânta împreună cu trupe cu mai multă experiență.
Planul nostru este de a dezvolta acest festival și în viitor să ne extindem pe scene noi pentru a putea ajunge la un public mai larg (de exemplu Palatul Culturii sau Piața Teatrului).

Deasemenea avem intre scopurile noastre este si organizarea workshopurilor pentru tinerii muzicieni, unde pot învăța de la artiști blues de renume.

Festivalul este un eveniment deschis tuturor proiectelor care au la baza blues-ul sau care sunt create sub influenta acestui gen foarte popular. Va dura 2 zile, cuprinzând 6 recitaluri , evenimente fiind acela de a aduna publicul din Mureș si din alte parti, publicul care au venit de-a lungul timpului la diverse concerte de blues si rockabilly.

Publicul de ascultatori ai muzici blues este divers, de la 18 până la 80 de ani, având ascendent majoritar in rock si folk dar regăsindu-se si in zona de jazz, mai ales in iubitorii de jazz-rock.

Publicul la concertele de blues, jazz si rock nu tine cont de comunitatea din care face parte, întâlnindu-se firesc atât romani cat si maghiari intr-o forma naturala si civilizata de spectacol de calitate.

Muzica este un artefact cultural, cultura însă a înaintat astfel încât muzica blues a încetat să fie muzică de masă. Cu toate acestea cultura blues (mai ales educația blues) este conservatoare raportându-se și trăind din mirajul epocii sale de aur. Blues-ul și manierele nu mai sunt la modă de mai multe decenii, însă nu genul muzical a rămas blocat în epoca sa de aur ci cultura și manierismul din jurul ei. Trebuie să medităm asupra faptului cum prezentăm acest gen muzical în 2016 și mai ales în viitor. Blues-ul trebuie repus în mișcare în conformitate cu mecanismele lumii contemporane. Readucerea și dezvoltarea unui public care să umple sălile este o problemă complexă întâlnită în toate sferele artistice. Fiecare artist și organizație artistică legată de blues încearcă să răspundă la aceleași întrebări: cum putem convinge publicul ca ei să includă bluesul în preferințele lor culturale? Cum să dezvoltăm un public fidel și cum îi convingem să ne cumpere înregistrările?
Blues-ul trebuie să continue să facă ceea ce a făcut mereu cel mai bine: să se încadreze în cultura populară într-un mod inteligent, nuanțat și sofisticat. Trebuie să fie organic, versatil și cu relevanță culturală.

Dezvoltarea technologiei a îngreunat producerea profitului din înregistrări. Fondurile private și publice sunt în scădere iar obținerea unui câștig financiar rezonabil din muzica blues a devenit aproape imposibilă.

Scopul nostru este să si creăm oportunități prin care artiștii tineri din România (și de peste graniță) sa pot afirma fără a fi nevoiți să ceara ajutor financiar de la instituțiile de stat.

Obiective:
Organizarea unui festival blues
Familiarizarea publicului, în număr cât mai mare, cu acest gen de manifestare artistică
Atragerea studenților în vederea organizării de noi proiecte
Afirmarea tinerilor muzicieni
Atragerea de noi parteneri în proiectele realizate de Asociația Partitura Consolidarea
accesului publicului larg la cultură
Organizarea workshopurilor în domeniul muzicii și a dansului

Asociația Partitura

Asociația Culturală Partitura a fost fondată în februarie 2013 la Târgu-Mureș. Scopul Asociației constă în: promovarea patrimoniului cultural, protejarea, punerea in valoare, revitalizarea si valorificarea vieții culturale si artistice la nivel local, și nu numai, prin organizarea de spectacole de teatru, creație și interpretare literară, muzicală, și artistică, fără a urmării obținerea unui profit în sens comercial.
Activitățile principale sunt organizarea diverselor evenimente culturale din Târgu-Mureș, de exemplu:
Festivalul Internațional Studențesc Jazz din Târgu-Mureș, VIII ediții. Mai multe detalii pe www.studjazzfest.ro
Festivalul Folk Târgu-Mureș, III ediții
Casă de Dans Popular, un eveniment organizat săptămânal în perioada octombrie – iunie a fiecărui an
Recital de Muzică de Cameră (în parteneriat cu Filarmonica de Stat Târgu-Mureș și Academia de Muzică Gheorghe-Dima din Cluj-Napoca), eveniment organizat lunar în perioada octombrie – iunie a fiecărui an

Clubul Jazz&Blues

Clubul Jazz & Blues din Tg. Mures este unul dintre cele mai vechi si mai importante centre de initiative culturale din Tg. Mures, fiind singurul care a rezistat tuturor dificultatilor financiare ale vietii economice din ultimii 5 ani. Clubul Jazz a reusit sa realizează peste 100 evenimente anual, festivaluri de Jazz si de folk, numeroase expozitii si evenimente speciale, functionand in 3 sali diferite care apartinaceluasi complex. Clubul este cunoscut, și recunoscut de muzicienii din țară de la București la Timișoara.
Pe parcursul anilor au avut loc numeroase concerte de jazz, blues, pop, rock, chiar și de muzică clezmer în interpretarea multor artiști români și maghiari din țară, precum: HQ, Paula Seling, David Luke Michael Brian si formația Speak Floyd, Alex Man, Anamaria Galea, BrickFactoryStation, Tündérground etc.

Cei mai renumiți artiști din străinătate care au cântat la club sunt: Benkó Dixiland Band din Ungaria, Land Covered With Briar din Elveția, Bakad Kapelye din Germania, sau Lujza Zan din America.
Clubul este partener cu proiectul național „Oportunități la tine, acasă” în cadrul căruia oferă șanse tinerilor artiști talentați, încă neconsacrați, pentru a susține concerte de prezentare. Proprietarii acordă un mare interes și spectacolelor de teatru, teatru-dans, organizăm seri tematice pe linia anumitor genuri muzicale sau instrumente.

PROGRAM
Vineri 4 Noiembrie 2016
Storytellers Acoustic Blues Experience (RO)
Barna Pély (HU)
Foxy Lady Band (RO)
Sâmbătă 5 Noiembrie 2016
Rareș Totu featuring Dean Bowmann (RO - USA)
Ferenczi György & RackaJam (HU)
Cherry (RO)

Headliner: Mike Godoroja

Freedom Blues Festival Târgu Mureș 2015

Clubul Jazz&Blues din Tg. Mureș dorește să mulțumească tuturor celor care au ajutat la lansarea festivalului internațional de blues Freedom Blues Festival, la Tg. Mureș! În primul rând, Teatrului pentru Copii si Tineret ARIEL din Tg. Mureș pentru că a acceptat să găzduiască în ultimul moment acest eveniment, în al doilea rând vrem să le mulțumim tehnicienilor de sunet și lumini: Gyuri, Hunor și István pentru munca depusă în timpul festivalului, publicului târgumureșean, care a primit cu atâta deschidere și căldură această primă ediție a festivalului, ceea ce ne dă putere și avânt pentru organizarea următoarei ediții, în 2016!

Îi mulțumim artistului Mike Godoroja pentru colaborare și prezență atât ca prezentator al festivalului în cele două seri, cât și ca muzician în cadrul festivalului, și tuturor participanților care literalmente au ridicat sala în picioare! Nu în ultimul rând, apreciem și le mulțumim sponsorilor pentru sprijinul acordat, fără de care nu ar fi putut exista acest eveniment. Vă așteptăm și la anul!

Keep the Blues alive!